Så blev internet verklighet – från idé till en digital revolution
Det är svårt att föreställa sig en värld utan internet. Vi använder det för att kommunicera, handla, arbeta, hitta information, se på film och hålla kontakt med vänner och familj. Men hur började allt? Vem kom på idén, och hur gick det till när internet växte fram till att bli den globala kraft det är idag?
Historien om internet är en berättelse om visioner, forskning, samarbete och tekniska genombrott. Här är en djupdykning i hur internet gick från en idé i ett forskarsammanhang till att omforma hela vårt sätt att leva.
Ursprung i kalla krigets skugga – ARPANET och de första stegen
Internets historia börjar på 1960-talet i USA, mitt under kalla krigets oro. Den amerikanska försvarsmyndigheten DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) hade ett uppdrag: att stärka USA:s teknologiska överlägsenhet. En av de idéer som växte fram var att skapa ett datornätverk som kunde klara av att kommunicera även om delar av det förstördes – till exempel vid en kärnvapenattack.
Så föddes ARPANET, det som ofta betraktas som internets föregångare. Det första meddelandet skickades 29 oktober 1969 mellan en dator vid UCLA (University of California, Los Angeles) och en vid Stanford. De försökte skriva ordet ”LOGIN”, men nätverket kraschade efter ”LO”. Ändå var detta början på något enormt.
Nyckelpersoner i internets barndom
Flera viktiga personer låg bakom utvecklingen av internet:
- Leonard Kleinrock – var med och utvecklade teorin om paketswitching, en teknik som delar upp data i små paket och skickar dem var för sig. Det är denna teknik som gör internet möjligt.
- Vinton Cerf och Robert Kahn – ofta kallade ”internets fäder”, skapade under 1970-talet de grundläggande protokollen TCP/IP. Dessa protokoll bestämmer hur information ska adresseras, skickas och tas emot mellan datorer – och används fortfarande än idag.
- Tim Berners-Lee – en brittisk datavetare som 1989 skapade World Wide Web medan han arbetade vid CERN i Schweiz. Han utvecklade de första webbsidorna, den första webbläsaren och konceptet med hyperlänkar – något som revolutionerade hur vi använder internet.
Från forskarnätverk till global infrastruktur
Under 1970- och 1980-talen växte nätverk som ARPANET, NSFNET och andra forskningsnätverk fram. Men det var först 1 januari 1983 som TCP/IP blev den officiella standarden – och det datumet räknas ofta som ”internets födelsedag”.
På 1990-talet började internet lämna forskningsvärlden och spridas till allmänheten. 1991 lanserades World Wide Web, och bara några år senare började företag, skolor och privatpersoner koppla upp sig. Plötsligt blev det möjligt att skicka e-post, läsa nyheter online och besöka webbsidor – något som tidigare varit science fiction.
Milstolpar i internets utveckling
- 1993: Mosaic – den första grafiska webbläsaren
Mosaic gjorde webben användarvänlig. Den hade stöd för bilder, klickbara länkar och ett grafiskt gränssnitt. Webben exploderade i popularitet efter det. - 1995: Internet blir kommersiellt
Företag som Amazon, eBay och Yahoo startade sina verksamheter online. Samtidigt började internetleverantörer erbjuda uppkoppling till privatpersoner. - 2004–2006: Sociala medier föds
Med lanseringen av Facebook, YouTube och Twitter förvandlades internet till en plattform för användargenererat innehåll. Nu var det inte bara information – utan människor som delade liv, idéer och åsikter. - 2007: iPhone och det mobila internet
Med smarttelefonens genombrott började internet bli något man alltid hade med sig. Appar, streaming och mobila tjänster blev vardag.
Internets påverkan på världen
Internet har förändrat samhället i grunden. Det har skapat nya yrken, nya marknader och nya sätt att kommunicera. Det har också revolutionerat utbildning, journalistik, handel och politik. Det har gett människor möjlighet att organisera sig, sprida kunskap, uttrycka sig fritt – och tyvärr även möjliggjort desinformation, beroende och övervakning.
Det är en teknologi som både frigör och utmanar. Ett digitalt verktyg som, precis som elektriciteten en gång i tiden, blivit en självklar del av det moderna livet.
Vad händer härnäst?
Idag är över fem miljarder människor uppkopplade. Men internets resa är långt ifrån över. Nästa fas handlar om:
- 5G och framtida mobilnät som gör nätet ännu snabbare och mer tillgängligt.
- Internet of Things (IoT) där vardagsföremål kopplas upp och kan kommunicera med varandra.
- Decentraliserade nätverk och blockkedjeteknik som utmanar centraliserade system.
- Etik och integritet – hur vi skyddar människors rättigheter i en uppkopplad värld.
En innovation som blev en revolution
Från militära forskningsprojekt till vardagens självklarhet – internet är en av de mest inflytelserika innovationerna i mänsklighetens historia. Det har växt fram genom samarbete, kreativitet och teknisk briljans, och fortsätter att utvecklas varje dag.
På Innovationsbron hyllar vi idéer som förändrar världen – och internet är ett av de bästa exemplen på hur en idé kan bli en bro till något större.